Att välja advokatbyrå

Det finns många tillfällen i livet då kan man behöva juridisk hjälp – men hur ska man egentligen tänka när man väljer advokatbyrå? Det finns faktiskt flera saker att tänka på för att man ska få ”rätt” hjälp och det kan vara värt att kolla runt lite innan man ingår ett samarbete med någon av de många byråer som finns. Här får du några tips!

Tid och plats

En avgörande faktor vid valet av advokatbyrå är såklart var du befinner dig och var du behöver hjälp. I dom flesta städer finns duktiga advokater att tillgå men där utbudet är litet finns kanske inte så mycket att välja på. Finns däremot ett stort utbud finns anledning att kolla närmare.

Det gäller såklart också att hitta någon som är tillgänglig när hjälpen behövs. Kanske har du tid att vänta och kanske inte – vid det senare behöver du såklart välja en som är ledig vid det aktuella tillfället.

Områden och erfarenhet

En annan sak som kan vara bra att tänka på vid val av advokatbyrå är att utgå från vad det är du behöver hjälp med. Det finns många områden inom juridiken och det kan vara klokt att välja en som har erfarenhet inom just det området. En del byråer har många advokater som arbetar inom flera av dessa områden, medan andra bara arbetar inom ett fåtal. Några av dom vanliga är:

  • Familjerätt
  • Civilrätt
  • Arbetsrätt

Alla advokater har utbildning för att utföra sitt arbete och dessutom är dom godkända av advokatsamfundet. Man kan alltså mer eller mindre känna sig trygg i att den advokat eller advokatbyrå som anlitas är bra på det man behöver hjälp med men det finns däremot advokater med mer eller mindre erfarenhet.

Någon som varit verksam i 20 år kan alltså vara mer erfaren i just den fråga som berör dig men behöver inte för den sakens skull vara bättre än någon annan. Det kan i alla fall vara värt att fundera på om du hellre anlitar någon med lång erfarenhet, än någon som är ny i rollen.

Fler tips vid val av advokatbyrå

Behöver du fler tips vid val av advokatbyrå finns mycket matnyttigt att hitta på nätet. Kanske har du hört gott om en viss advokat och funderar på att anlita denne? Kanske vet du varken ut eller in – och då är det värt att läsa på lite först.